Large Residence Slideshow
The Large Residence
Auburn, Alabama

The House on Turtle Creek is a 3-bedroom, 3800 SF home on an extraordinary 5-acre hillside site in Auburn, Alabama, which transitions from a woodland meadow to a creek with cascading waterfalls. This dramatic spatial transition is expressed in a site plan which allows an arriving visitor views of the house and creek before arriving at an uphill court framed by the house and the hillside. From this arrival point, one discovers the downhill views via a multi-level plan which weaves interior and exterior rooms together in carefully choreographed spatial transitions.


The house is organized into a T-shaped scheme with the main house and guest house separated by a connecting breezeway at the upper level and an outdoor terrace at the lower level. The guest house/garage wing is configured at a 45 degree angle to emphasize a waterfall view and the upper and lower exterior spaces are connected by a stone stairway, further emphasizing the connection to the waterfall and to the site.


Major spaces of the main house are arrayed with views to the creek, and a parallel gallery space organizes the service spaces of the program. This double-height space serves as a heat siphon, drawing cool air in through the creek-side windows. Other passive environmental strategies include a radiant barrier roof, shading overhangs on southern exposures, and extensive glazing on north exposures to integrate day lighting with views of the creek and the downhill tree canopy. The exterior features a simple palette of stacked field stone, stained cedar siding, and standing seam galvanized metal roofing. This palette transitions to the interior where stone and natural finished wood trim tie the casework and window systems together.